Plaatsen spiraal

Wie?
Alle huisartsen zijn deskundig en bekwaam in het plaatsen van een spiraal

Op deze pagina leest u informatie over het plaatsen van een spiraal in praktijk Molentocht. De informatie is bedoelt als aanvulling op een gesprek met de huisarts. Een spiraal ( ook wel: Intra-Uterine Device (IUD) ) wordt door de huisarts geplaatst. Voorafgaand aan het plaatsen van het spiraal vindt er een inwendig onderzoek plaats om de ligging van de baarmoeder te bepalen. Vervolgens zal middels speculum-onderzoek de baarmoeder mond in beeld worden gebracht. De baarmoeder mond dient te worden vastgepakt (aangehaakt) om een goede meting (sondering) en plaatsing te garanderen.

Het plaatsen van het spiraal kan gevoelig of pijnlijk zijn. Dit is enigszins op te vangen door een uur voor de afspraak van het plaatsen van het spiraal een pijnstiller in te nemen. Bijvoorbeeld: Naproxen of Ibuprofen.

Verwijderen spiraal / Vervangen spiraal

Indien het vervangen van een spiraal nodig is, zal in dezelfde afspraak het oude spiraal worden verwijderd, waarna er een nieuw spiraal wordt ingebracht. Onze assistentes zijn getraind in het verwijderen van een spiraal en kan dit doen, indien het niet wenselijk is en nieuw spiraal te laten plaatsen.